هذیان‌ گویی چیست؛ آیا توهم و هذیان‌گویی معنای مشابهی دارند؟

هذیان گویی و توهم دو نوع اختلال روانشناختی هستند که ممکن است در سالمندان ظاهر شوند، اما تفاوت‌های مهمی دارند:

  1. توهم (Hallucinations):

توهم به معنی تجربه‌کردن حس‌ها یا واقعیت‌هایی است که در محیط پیرامون فرد بیمار وجود ندارد. همچنین در این حالت فرد بیمار احساساتی را تجربه می‌کند که غیر واقعی است. به عنوان مثال، بیمار ممکن است بگوید که صدای کسی را می‌شنود یا چیزی را می‌بیند که در واقعیت وجود ندارد. هذیان‌های بینایی و شنیداری از شایع‌ترین انواع توهمات در سالمندان محسوب می‌شود.

درمان هذیان گویی در سالمندان
  1. هذیان گویی (Delusions):

هذیان به معنی باورها یا اعتقادات نادرست است که در واقعیت وجود ندارند و بیمار به آن‌ها پایبند است. به عنوان مثال، بیمار ممکن است باور داشته باشد که کسی او را تعقیب می‌کند و یا برنامه‌ای بزرگ برای آسیب رساندن به او دارد.

تفاوت مهم دیگر بین هذیان گویی و توهم این است که توهمات بیشتر به تجربه حسی مرتبط است (مانند بینایی یا شنوایی)، در حالی که هذیان به باورها و اعتقادات نادرست مرتبط است. در صورتی که به دنبال راه حل قطعی برای درمان هذیان گویی در سالمندان هستید، بهتر است که تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.

بیشتر بخوانید: درمان مشکلات روانپزشکی در بیماران پارکینسون

علل اصلی هذیان‌گویی در سالمندان

هذیان گویی در سالمندان می‌تواند به عوامل متعددی بستگی داشته باشد. این مسئله ممکن است به دلیل تغییرات شیمیایی در مغز، اختلالات در سیستم عصبی، عوارض دارویی و عوامل روانی و اجتماعی رخ دهد. برخی از علل معمول هذیان گویی در سالمندان عبارتند از:

  1. بیماری‌های عصبی و نورولوژیک:

– برخی از بیماری‌های عصبی مثل پارکینسون، آلزایمر، صرع و اختلال‌های مختلف در سیستم عصبی، می‌توانند به هذیان گویی منجر شوند. این بیماری‌ها باعث ایجاد تغییرات شیمیایی و ساختاری در مغز می‌شوند که ممکن است به تجربه هذیان‌ منجر شود.

  1. داروها:

-برخی از داروها، به ویژه آنهایی که برای درمان بیماری‌های عصبی یا روانی تجویز می‌شوند، می‌توانند عوارض جانبی داشته باشند. این داروها ممکن است تاثیرات جانبی روی سیستم عصبی داشته باشند و به هذیان گویی منجر شوند.

  1. انتقالات الکترولیتی:

-تغییرات در سطوح الکترولیت‌های خونی مانند سدیم و پتاسیم می‌توانند به هذیان گویی در سالمندان منجر شوند. این تغییرات ممکن است که به دلیل مشکلات کلیه، دیابت و یا مسائل مشابه بروز پیدا کنند.

  1. اختلالات خواب:

-کاهش کیفیت خواب و بد خوابی می‌تواند به هذیان گویی در سالمندان منجر شود.

  1. فشار و استرس روانی:

-شرایط استرس‌زا و اضطراب‌آور می‌توانند تأثیرات منفی بر روی سلامت روانی داشته باشند و در برخی موارد به هذیان گویی منجر شوند.

  1. عوامل اجتماعی و محیطی:

-مشکلات اجتماعی مانند ایزولاسیون اجتماعی و تغییرات محیطی می‌توانند باعث هذیان گویی در سالمندان شوند.

درمان هذیان گویی در سالمندان

تاثیر مراجعه به روانپزشک در درمان هذیان گویی سالمندان

مراجعه به روانپزشک می‌تواند در درمان هذیان گویی در سالمندان موثر باشد، اما این بستگی به علت و شدت هذیان گویی و وضعیت فرد دارد. روانپزشکان در درمان و مدیریت اختلالات روانی، از جمله هذیان گویی می‌توانند نقش کلیدی ایفا کنند. درمان هذیان گویی معمولا شامل مراقبت‌های چندگانه است.

 اگر هذیان گویی به دلیل عوارض داروهایی باشد که فرد سالمند مصرف می‌کند، روانپزشک دوز داروها را تنظیم می‌کند و یا اینکه داروهای جایگزین تجویز خواهد کرد.

در روند درمان هذیان گویی در سالمندان، روانپزشک بیمار، متدهای مداخلات روان‌شناختی مختلفی از جمله مداخلات شناختی-رفتاری و تکنیک‌های مدیریت روانی را به کار خواهد گرفت. این مداخلات به فرد بیمار کمک می‌کنند تا با هذیان‌های خود بهتر مقابله کند و درک بهتری از واقعیت داشته باشد.

علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، ایجاد یک محیط آرام و پایدار برای سالمندان ممکن است در مدیریت هذیان‌ها مفید باشد. ایجاد تغییرات در زندگی روزمره، مانند توقف مصرف الکل یا مواد مخدر، نیز ممکن است موثر باشد.

تشخیص و درمان هذیان گویی در سالمندان نیاز به ارزیابی دقیق توسط پزشک متخصص دارد. در صورتی که خانواده یا فردی از نزدیکان شما نیازمند درمان است، با افتخار دکتر فغانی فلوشیپ روانپزشکی سالمندان از آمریکا را به شما معرفی می‌کنیم تا بهترین خدمات تخصصی برای درمان هذیان گویی در سالمندان را دریافت نمایید.

 

نظر شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *