تجربه رویارویی با آلزایمر برای هر خانوادهای، زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد. اگرچه هنوز درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما هر تحقیقی میتواند ما را به کشف عواملی که باعث شدت یافتن نشانههای بیماری میشوند و راهکارهای کاهش ریسک ابتلا نزدیکتر کند. در سالهای اخیر، تحقیقات نشان دادهاند که کمشنوایی میتواند بر زوال شناختی و حافظه تاثیر بگذارد.
ارتباط بین کمشنوایی و آلزایمر
افراد کمشنوا 24 درصد بیشتر در معرض آلزایمر قرار دارند. بر اساس تحقیقات، زوال عقل میتواند توانایی شنیدن را تحت تأثیر قرار دهد و بالعکس، کمشنوایی نیز میتواند به طرق مختلف باعث ضعیف شدن مغز و ابتلا به آلزایمر شود. شنیدن صداها و گفتار در طول روز مغز را تحریک و فعال نگه میدارد، و کمشنوایی باعث کاهش این تحریک میشود، که در طول زمان به زوال شناختی منجر میشود. کمشنوایی تأثیرات قابل توجهی بر سلامت عمومی، بهویژه در سالمندان دارد.
در ایالات متحده، حدود یک نفر از هر سه سالمند بین 65 تا 74 سال، و دو سوم افراد بالای 70 سال از کمشنوایی رنج میبرند، که این مسئله ارتباطات روزمره آنها را مختل میکند. در سال 2014، حدود پنج میلیون نفر در آمریکا با آلزایمر و زوال عقل مرتبط با آن زندگی میکردند و پیشبینی میشود که این تعداد تا سال 2060 به 13.9 میلیون نفر برسد.
عوامل موثر بر کمشنوایی و آلزایمر
تغییر در فعالیت مغزی:
با کاهش توانایی شنیدن، بخشی از مغز که مسئول پردازش اطلاعات شنیداری است، فعالیت کمتری دارد و در نتیجه سلولهای خاکستری مغز کاهش مییابند، که میتواند نشانههای آلزایمر را تقویت کند.
فشار شناختی:
کمشنوایی نیاز به تمرکز و تلاش بیشتری برای درک مکالمات دارد، که این تلاش روزانه انرژی بیشتری از مغز میگیرد و در نهایت باعث خستگی و کاهش عملکرد کلی مغز میشود.
انزوای اجتماعی:
کمشنوایی باعث کاهش توانایی فرد در شنیدن گفتار و صداهای محیط میشود، که منجر به فاصلهگیری اجتماعی و انزوا میگردد. این انزوا میتواند افسردگی و احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد.
ممکن است علاوه بر این موارد، دلایل دیگری نیز برای ارتباط بین کمشنوایی و آلزایمر وجود داشته باشد.
کاهش ریسک ابتلا به زوال عقل
تحقیقات نشان دادهاند که مدیریت عواملی چون کمشنوایی، جراحات مغزی، فشار خون بالا، الکل، چاقی، دخانیات، افسردگی، انزوای اجتماعی، عدم تحرک بدنی، آلودگی و دیابت میتواند 40 درصد احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.
ریسک ابتلا به زوال عقل بر اساس سطح کمشنوایی:
– کمشنوایی ملایم: دو برابر
– کمشنوایی متوسط: سه برابر
– آسیبهای شدید: پنج برابر
درمان کمشنوایی
برای درمان کمشنوایی و جلوگیری از عوارض بیشتر، باید به کلینیکهای ارزیابی شنوایی مراجعه کرد. شنواییشناس با استفاده از آزمونهای تخصصی وضعیت شنوایی شما را بررسی کرده و نوع و میزان کمشنوایی را مشخص میکند. یکی از راههای جبران کمشنوایی، استفاده از سمعک است. سمعکهای امروزی با تکنولوژی بالا و در انواع مختلف وجود دارند و شنواییشناس مناسبترین سمعک را برای شما تجویز و تنظیم میکند.
مراقبت از شنوایی
توصیه میشود از دهه پنجاه زندگی، شنوایی خود را به صورت مرتب چک کنید و در مکانهای پر سر و صدا کمتر شرکت کنید. حفظ سلامت عمومی بدن با ورزش و جلوگیری از فشار خون بالا میتواند بر سلامت شنوایی تاثیر مثبت داشته باشد.
بنابراین، اگر احساس ضعف در شنوایی دارید یا اختلالی در سیستم شنوایی شما به وجود آمده است، بهتر است سریعا به کلینیکهای شنواییشناسی مراجعه کرده و موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
نظر شما