طبقه بندی سن یکی از مهمترین مسائل حوزه های مختلف سلامتی، ورزشی، پزشکی، اجتماعی و … است. تغییراتی که با گذشت زمان در انسان ایجاد می گردد موجب بروز نیازهای متفاوت جسمی و روانی می شود. ما در این مقاله به طبقه بندی سن از نظر سازمان بهداشت جهانی می پردازیم و همچنین سن جوانی و پیری را براساس داده های این سازمان بررسی می نماییم.
طبقه بندی سن از نظر سازمان بهداشت جهانی
به طور کلی در طبقه بندی سن از نظر سازمان بهداشت جهانی افراد کمتر از 19 سال به عنوان کودک در نظر گرفته می شوند و بزرگسال به افراد بزرگتر از 19 سال اطلاق می گردد. خود دوران کودکی نیز به سه گروه سنی یا مرحله تقسیم بندی می شود: کودکی اول (2 تا 6 سالگی)، کودکی دوم (6 تا 12 سالگی) و کودکی آخر (12 تا 18 سالگی).
دهه دوم زندگی یعنی 10 تا 19 سالگی که تغییرات فیزیکی، روانی و اجتماعی قابل توجهی در فرد ایجاد می شود به عنوان سن نوجوانی یا بلوغ شناخته می گردد. در طول دوره نوجوانی فرد الگوهای پیشرفته تری از تفکر و استدلال کسب می کند و به دنبال هویت خود، ایجاد روابط اجتماعی و دلبستگی های جدید و ایجاد احساس مسئولیت و استقلال فزاینده است.
از لحاظ فیزیولوژی و بدنی، سازمان بهداشت جهانی گروه سنی 15 تا 25 سال را جوان معرفی می کند. با این وجود سن جوانی از نظر سازمان بهداشت جهانی یک تعریف جدید دارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد. اما این سازمان برای تعیین وضعیت جوانی جمعیت رده سنی 10 تا 24 سال را مد نظر قرار می دهد.
در طبقه بندی سن از نظر سازمان بهداشت جهانی بازه سنی 40 تا 60 سال به عنوان میانسال معرفی می گردد و دوره پیری از 60 سالگی به بالا شروع می گردد.
بیشتر بخوانید: دمانس عروقی در سالمندان
سن جوانی از نظر سازمان بهداشت جهانی
در جدیدترین تعریف، سن جوانی از نظر سازمان بهداشت جهانی تا 60 سالگی می تواند ادامه داشته باشد. بنابراین تعریف تا وقتی که فرد دارای هدف است و در درون خود احساس انرژی می کند و میل به پیشرفت دارد باید جوان در نظر گرفته شود.
با این وجود از لحاظ تغییرات فیزیولوژی و جسمی سن جوانی از نظر سازمان بهداشت جهانی گروه سنی 15 تا 25 سال می باشد. باید در نظر داشت که تعیین و تعاریف گروه های سنی در کشورهای مختلف تا حدی متفاوت از یکدیگر است. این تفاوتها بیشتر ناشی از اختلافات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی می باشد.
سن پیری از نظر سازمان بهداشت جهانی
سن پیری از نظر سازمان بهداشت جهانی از 60 سالگی به بالا است. در این رده سنی فرد از لحاظ عملکرد ذهنی و جسمی می تواند دچار افت قابل توجه گردد. با این وجود خود سازمان بهداشت جهانی تاکید می کند این تعریف جامع و صد درصدی نیست. برای مثال برخی از افراد 80 ساله دارای توانایی های جسمی و ذهنی مشابه افراد 30 ساله هستند.
از لحاظ زیست شناسی و پزشکی پیری در اثر تجمع طیف گسترده ای از آسیب های مولکولی و سلولی در طول زمان ایجاد می گردد. بنابراین شرایط محیطی و زندگی فرد می تواند تاثیر بسزایی در روند پیری داشته باشد. کسانی که شرایط زندگی سخت تری را سپری می کنند می توانند دچار پیری زودرس شوند.
سالمندی و بیماری های روانپزشکی
هر چند که ما در هر سنی ممکن است دچار بیماری شویم ولی احتمال بروز برخی بیماریها با افزایش سن بالا می رود. برای مثال در میان گروه های سنی مختلف، آلزایمر و زوال عقل غالبا در افراد مسن و سالخورده خود را نشان می دهند. در این مواقع مراجعه به متخصص بیماری های سالمندان ضروری است.
شما می توانید برای درمان انواع مشکلات و اختلالات روانپزشکی به مطب دکتر فغانی مراجعه فرمایید. دکتر فریبا فغانی متخصص اعصاب و روان و همچنین دارای فوق تخصص روانپزشکی سالمندان از آمریکا هستند. برای درمان بیماری هایی چون بی خوابی شبانه، بی قراری، اختلالات حافظه، دمانس عروقی، اختلالات خلقی و … می توانید به صورت آنلاین مشاوره بگیرد و نوبت ویزیت خود را دریافت نمایید.
نظر شما